Papierloos werken: 5 voorbeelden voor meer duurzaamheid op kantoor | ATLAS Online

Papierloos werken: 5 voorbeelden voor meer duurzaamheid op kantoor

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Productblog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Digitale oplossingen die u helpen zo papierloos mogelijk te werken, bieden u een enorme hefboom om in korte tijd veel te doen voor het milieu en de gezondheid van uw werknemers – terwijl ze ook processen versnellen en geld besparen. We geven je vijf tips voor digitale duurzaamheid op kantoor.

Werkt u nog niet papierloos? De status quo

Zoals bekend verbruikt de productie van papier aanzienlijke water- en energiebronnen en niet te vergeten het houtverbruik. Volgens het Federale Milieuagentschap vereist de productie van een ton papier dezelfde energie als de productie van een ton staal – en een familie van vier gebruikt ongeveer een ton papier per jaar. Alleen al hiervoor is 10.000 liter vers water nodig.

Maar niet alleen is de papierproductie schadelijk voor het milieu; Elke papieren afdruk creëert miljarden fijne stofdeeltjes die op lange termijn een gezondheidsrisico voor werknemers kunnen vormen. Het is interessant dat volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO er geen fijnstofconcentratie is waaronder geen schadelijke effecten te verwachten zijn. Het is des te zorgwekkender dat de werknemers vaak “in de fijne stofwolk zitten”, die zijn ontstaan ​​door eigenlijk onnodig afdrukken van documenten.

Daarbij komt doordat u nog steeds op papier werkt, u en uw medewerkers elke ochtend naar kantoor dienen te rijden en het spitsverkeer zorgt op hun beurt voor uitlaatgassen uitstoten, enz.… Dit kan anders!

Hier zijn slechts vijf voorbeelden:

1) Kopieën behoren nu – althans grotendeels – tot het verleden. U koppelt eenvoudig documenten automatisch in uw digitale bestanden, indien nodig ook in meerdere tegelijkertijd. Dankzij een centraal gedefinieerd bestandsplan werkt dit altijd automatisch en zorgt het ervoor dat bestanden altijd correct worden ingevuld – uiteraard digitaal. En u kunt gemakkelijk e-mails of andere bestanden opslaan die u in uw digitale bestandsstructuren hebt ontvangen. Dit vermindert ook enorm het aantal afdrukken.

2) Uw besluitvormingsprocessen zullen in de toekomst ook digitaal verlopen: de inspecteurs en besluitvormers die bij het proces betrokken zijn, ontvangen de vereiste documenten digitaal in overeenstemming met de door u gedefinieerde procesketen en kunnen daarom ook gemakkelijk onderweg zijn.

3) Dankzij het papierloze werk kunt u uw werknemers thuis laten werken. Naast de onbetwiste ecologische voordelen, kunnen uw werknemers werk en gezin beter combineren. Op deze manier verhoog je de medewerkerstevredenheid en maak je jezelf interessant als werkgever.

4) Natuurlijk is het alleen zinvol als de procesketen volledig digitaal is. Voorbeeld van handtekeningen: misschien print u vandaag nog steeds papier om het te ondertekenen? Onderteken het document in de toekomst gewoon elektronisch op het scherm – een gekwalificeerde handtekening die u met onze oplossing op uw documenten kunt toepassen, is juridisch gelijk aan een handgeschreven handtekening volgens de eIDAS-verordening die in heel Europa van toepassing is.

5) En tot slot, bezorg het document digitaal aan uw klanten en partners, vergelijkbaar met een brief in de mailbox. Digitale bezorging is ook sneller en goedkoper dan bezorging per post en is ook ideaal geschikt voor vertrouwelijke documenten dankzij geavanceerde coderingstechnologieën. En ook milieuvriendelijk, als u alleen aan de CO2-uitstoot denkt bij het bezorgen van pakketten.

Klinkt als een visie voor de toekomst?

Neem contact met ons op en laat u verrassen hoe snel u de eerste stappen voor meer duurzaamheid in uw bedrijf kunt implementeren!

Geef een reactie